Hormonen

Poeh… hormonen zijn ingewikkeld en zo gedragen ze zich bij veel mensen ook. Toch ben je niet overgeleverd aan de grillen van je hormonen en kun je leren hoe je je belangrijkste instrument kunt inzetten voor een gezonder en vitaler leven. Wanneer je hormonen in harmonie voor je werken voel je je energiek, vrolijk, ben je gezellig gezelschap, heb je zin om te vrijen, zit je lekker in je vel, heb je geen overgewicht, slaap je goed, heb je een stralende huid, heb je een goed geheugen en dito concentratie en heb je geen behoefte aan tussendoortjes.

Het woord hormoon is afgeleid van het Griekse woord hormazones, de betekenis hiervan is: ‘aanzetten tot activiteit’. En dat doen ze dus ook. Hormonen en neurotransmitters zijn informatie moleculen welke de communicatieprocessen in je lichaam reguleren. Ons lichaam functioneert perfect wanneer alles in balans is. Alle processen in je lichaam streven naar balans ofwel homeostase.

Er moeten dus constant boodschappen worden doorgegeven voor het behoud van deze balans. Denk aan je temperatuur, de vochtbalans, je bloeddruk, slapen en wakker worden/zijn, honger vs verzadigd. Dit zijn maar enkele voorbeelden van hoe je hormonen en neurotransmitters constant in gesprek zijn met je lijf en haar omgeving.

 

Menstruatieklachten

Veel klachten waar vrouwen vaak maandelijks mee te maken krijgen wordt onder de noemer ‘last van mijn hormonen’ weggezet. Het lijkt wel alsof we klachten als hevige buikpijn, hoofdpijn, eetbuien, wisselende stemmingen (lees: onredelijk uit de hoek vlammen) als ‘normaal’ zijn gaan zien. Maar lieve vrouwen, dat is helemaal niet zo! Het is niet normaal en het is niet nodig.

Wanneer je je hormonen leert kennen en als een team gaat samenwerken met je hormonen en je vrouwelijke cyclus dan kun je die klachten ombuigen in een gezond en vitaal lijf en leven.  Wanneer jij leert samenwerken met je cyclus kun je de hele wereld aan.  Zeg maar vaarwel tegen PMS, hevige buikpijn, monsterlijk veel bloedverlies, eetbuien en wat was libido ook alweer?

De opbouw van je menstruatiecyclus zit vernuftig in elkaar. De vrouwelijke hormonen schommelen maandelijks, maar deze schommeling kun je in jouw voordeel laten werken! Ik help je graag hoe hier mee om te gaan door middel van voetreflexolgie en coaching.