De Overgang

Er hangt een enorme zweem aan oordelen rond de overgang. Veel vrouwen zien er tegenop en veel andere hebben vreselijke last. Toch hoeft dit helemaal het geval niet te zijn. Met de juiste leefstijlinterventies en eventueel voedings- en kruidensuppletie fluit je er zo doorheen.

De overgang begint meestal tussen de 45 en 55 jaar. Het is de periode in het leven van een vrouw waarin het menstruatiepatroon verandert. De oorzaak van de overgang is de dalende hoeveelheid eicellen in de eierstokken. Hierdoor produceren de eierstokken steeds minder oestradiol, een vrouwelijk geslachtshormoon.

Het menstruatiepatroon verandert tijdens de overgang en als de eierstokken uiteindelijk geen oestradiol meer aanmaken blijft de menstruatie helemaal uit. Het is belangrijk om te beseffen dat de overgang, of eigenlijk het dalende oestrogeen level bepaalde risico’s met zich meebrengt. Tijdens en na de overgang wordt het risico op hart- en vaatziekten groter en ook de kans op botontkalking neemt toe na de overgang.

Ook hier sta ik uitgebreid bij stil bij het begeleiden van je behandelplan. En je te ondersteunen tijdens dit transformatieproces.